Inductie: zo zit het

Een elektricien is iemand die heel vaardig is met elektriciteit. Er zijn maar weinig technische installaties die voor een goede elektricien geheimen hebben. Een elektricien werkt vaak al jaren in de techniek en kan dan ook zonder moeite iets vertellen over inductie. Veel elektriciens leggen immers keukens met inductie aan, waardoor ze natuurlijk over de juiste kennis van inductie moeten beschikken. We hebben een elektricien gevonden die u hieronder kort iets zal vertellen over inductie.

Uitleg over inductie

Koken met inductie werkt middels inductieverhitting. Hierbij bevinden zich grote spoelen onder de inductiekookplaat. Indien de kookplaat is ingeschakeld en er een pan op de plaat is geplaatst, gaat er een grote hoeveelheid stroom lopen door de spoelen. Deze stroom wervelt als het ware omhoog in de pan, en door de weerstand van de pan ontstaat er warmte in de bodem van de pan. Doordat de warmte in de bodem ontstaat – en niet zoals gewoonlijk onder de pan – gaat er heel weinig energie verloren, waardoor koken op inductie erg energie efficiënt is. Ook heeft dit als voordeel dat de inductiekookplaat zelf niet echt heet wordt. De pan wordt immers wel warm, en daardoor ook de onderliggende plaat, maar de warmte verdwijnt weer snel als de pan van ‘het vuur’ wordt verwijderd. Koken met inductie is daardoor veel veiliger voor kinderen. Een ander voordeel is dat de inductiekookplaat zichzelf uitschakelt als er langere tijd geen pan op staat, zodat de plaat nooit onbedoeld een langere tijd aan kan staan.