ClickCease

Aandachtspunten voor elektra aanleggen in de tuin

elektriciteit aanleggen
Nieuws

Wilt u optimaal kunnen genieten van uw tuin? Dan mag elektra hier natuurlijk niet ontbreken. Wilt u in de zomermaanden bijvoorbeeld televisie kunnen kijken onder uw veranda? Dan moet er natuurlijk wel een stroompunt aanwezig zijn. Ook voor tuinverlichting is elektra in de tuin noodzakelijk. En zo zijn er nog wel talloze redenen te bedenken om stroom aan te leggen in uw tuin. Vaak wordt er te makkelijk gedacht over het zelf aanleggen van elektra in de tuin. Hierdoor ontstaan er geregeld problemen, zoals kortsluiting. Wilt u elektra aanleggen in de tuin? Wij geven u hier een aantal aandachtspunten.

Regels voor aanleggen bekabeling in de tuin

Wanneer u zelf bedrading gaat aanleggen zijn daar regels aan verbonden. Zo zijn er regels vastgesteld in de wet en ook ongeschreven regels bij het leggen van bedrading. De volgende regels zijn van toepassing bij het aanleggen van elektra:

  • Geen veranderingen vóór de elektriciteitsmeter. Deze is eigendom van het energie bedrijf. Hier worden alleen aanpassingen gedaan door een erkende installateur. Deze regel is vastgelegd in de wet.
  • Gebruik de juiste IP-coderingen. Omdat er buiten bekabeling wordt aangelegd kan stof of water de elektra beschadigen. Hoe hoger de codering is hoe beter de elektra beschermd is.
  • De elektriciteitsdraden lopen in een rechte lijn naar het beschikkingspunt.
  • De elektriciteitsdraden zijn voorzien van de juiste kleurcodes.
  • Plaats het stopcontact buiten op een hoogte van 45cm. De minimale hoogte voor het plaatsen van een stopcontact is binnen 30cm, maar buiten is er toch een grotere kans dat er zand en dergelijke in kan komen. Daarom adviseren wij 45cm.
  • Leg de stroomkabel buiten op een minimale diepte van 50cm. Dit zodat er geen water bij de kabel komt en hij ook niet beschadigd kan worden met een schop.
  • Maak gebruik van elektrische apparaten en materialen met het KEMA-keurmerk. Zo weet je zeker dat de apparaten en materialen voldoen aan de veiligheidseisen.

Benodigdheden voor het aanleggen van bekabeling

Voor het aanleggen van een stopcontact heeft u materialen en gereedschappen nodig. Deze benodigdheden zetten wij voor u op een rijtje:

Materialen:Kabels aansluiten - elektra aanleggen
– Grondkabel
– Stopcontact
– Centrale lasdoos met wartels
– Lasklemmen
– Schroeven
– Pluggen
– Klembeugels
– Schakelaar

Gereedschap:
– Spanningszoeker
– Boormachine
– Schep
– Striptang
– Rolmaat
– Schroevendraaier

Het stappenplan

Voor het aanleggen van een stopcontact achter in de tuin zijn de volgende stappen uitgewerkt. U kunt dit stappenplan ook gebruiken voor het aanleggen van tuinverlichting. In plaats van een stopcontact sluit u dan aan het einde tuinverlichting aan.

Stap 1

Zorg dat de stroom in de meterkast is uitgeschakeld voordat u te werk gaat met elektra. Test met een spanningszoeker om zeker te weten dat de stroom eraf is. Boor daarna een gat van binnen naar buiten zodat u vanuit een elektrapunt van de binnen de stroomdraad naar buiten kunt trekken.

Stap 2

Plaats een centrale lasdoos. Vanuit deze lasdoos gaat u de elektra verder uitrollen. Plaats deze dus op een strategische plek. Prik 2 van de zijkanten van de lasdoos open. Draai de wartels op de zelfgemaakte openingen. Bepaal de plek op de buitenmuur waar de centrale lasdoos moet komen. Boor 2 gaten in de muur en sla met een hamer de pluggen in de gaten. Schroef daarna de lasdoos vast aan de muur.

Stap 3

Bepaal waar de schakelaar geplaatst moet worden. Boor gaten in de muur, sla de pluggen er in en schroef de schakelaar vast. Verwijder de buitenmantel van de grondkabel en strip de kabels zodat 1cm van het koper zichtbaar is. Sluit de grondkabel aan de schakelaar en de schakelaar aan de centrale lasdoos.

Stap 4

Graaf een geul van minimaal 50cm diep naar waar u het stopcontact wilt hebben. Plaats de klembeugels in de geul waar u daarna de kabel vanaf de centrale doos naar het stopcontact trekt.

Stap 5

Monteer een waterdicht buitenstopcontact op een plek in de tuin waar u hem wilt hebben. Sluit de grondkabel aan het stopcontact. Sluit de geelgroene draad aan in het midden, de bruine draad rechts en de blauwe draad links. Verbind daarna de kabels in het buitenstopcontact met een lasklem.

Stap 6

Sluit de buitenkabel aan op de meterkast. Zet uw stroom in de meterkast aan en controleer of het stopcontact werkt. Wanneer alles werkt kunt u de grondkabel ingraven. Het stroompunt is klaar voor gebruik.

Heeft u vragen? Komt u er zelf niet uit? Neem contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

 

Waarom kiest u voor ons?

Groepen uitbreiding
Elektra aanleggen
Verlichting aanleggen
Elektromonteur algemeen

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button