6926793611_c9d298c202_oDe dagen van de winter staan ook wel bekend als de koude en donkere dagen van het jaar. Tijdens deze dagen schiet het energieverbruik in Nederlandse huishoudens opeens gigantisch omhoog. Dit komt natuurlijk doordat het kouder wordt en de verwarming maximaal gebruikt wordt. Een andere grote energieverbruiker in de winter is de verlichting in huis. Wil je energie besparen dan kan je het beste op één van deze twee dingen concentreren. In dit artikel laten we zien dat door slimmer gebruik te maken van de verlichting het mogelijk is om energie te besparen in de winter.

Gloeilampen vervangen

Voor vele tientallen jaren is er weinig verandering doorgevoerd op het gebied van lampen en verlichting in huis. De gloeilamp die door Thomas Edison werd uitgevonden en later is geperfectioneerd door Philips is nauwelijks veranderd door de jaren heen. De laatste jaren zijn er echter spaarlampen en LED lampen op de markt gebracht die veel minder stroom verbruiken dan de bestaande gloeilampen.

Schakel de verlichting uit

Energie besparen met verlichting is zeer gemakkelijk. Als de verlichting namelijk uitgeschakeld wordt dan verbruikt deze lamp een oneindige hoeveelheid minder elektriciteit dan een lamp die wel brandt. Nu raden we je niet aan om ’s nachts in het donker in je woonkamer te gaan zitten, maar er kan wel zorg gedragen worden dat de verlichting wordt uitgeschakeld in ruimtes waar niemand aanwezig is.

Bewegingssensoren gebruiken

Verlichting die we gebruiken tijdens de donkere dagen van het jaar is niet alleen maar binnenshuis. Ook buitenshuis maken we gebruik van verlichting om de portieken en deuren te verlichten. Je kunt vermijden dat deze lampen de gehele nacht blijven branden door gebruik te maken van bewegingssensoren.