LED verlichting klinkt als en zoveelste product wat ons door de Europese Unie is opgedrongen. Ineens mochten we geen gloeilampen meer gebruiken en moesten we allemaal over op de LED verlichting. Er ontstond een ware run op de aloude en beproefde gloei- en halogeenlampen en we verlangden allemaal terug naar de tijd van de gloeilamp. Toch is er tegenwoordig eigenlijk geen geldige reden meer om geen gebruik te maken van gloeilampen. LED verlichting heeft namelijk tal van voordelen te bieden boven de ouderwetse gloeilamp. We zullen enkele van die voordelen kort aanstippen in dit artikel.

Electrician mounting ceiling lampGloeilampen gebruiken meer energie dan LED lampen

LED lampen zijn erg zuinig en hebben slechts 15 % van de hoeveelheid energie nodig die gloeilampen nodig hebben voor een vergelijkbare lichtopbrengst. Wanneer je dus een gloeilamp van 100 Watt gebruikt, heb je aan een LED lamp van 15 Watt genoeg als alternatief. Je kunt je voorstellen dat dit voordeel behoorlijk kan oplopen gedurende het jaar en je dus behoorlijk wat kunt besparen door alle gloeilampen te vervangen door LED lampen! De besparing kan al snel oplopen tot € 80,- per LED lamp per jaar.

Gloeilampen gaan eerder kapot dan LED lampen

Gloeilampen kunnen nauwelijks een schokje hebben. Tik een gloeilamp per ongeluk aan en hij zal al het loodje leggen. Bij LED lampen is dat veel minder het geval, deze lampen zijn veel sterker en kunnen dus veel meer hebben. Je bent daardoor minder geld kwijt aan het vervangen van defecte lampen, simpelweg omdat er veel minder defect zullen raken.