elektriciteit aanleggen

elektriciteit aanleggenEen lamp ophangen, hoeft niet al te ingewikkeld te zijn. Bij deze tips gaan we er vanuit dat je reeds een contactpunt hebt. Hiermee bedoelen we een plek in de muur, het plafond of eventueel de vloer, waar stroomdraden uitkomen (idealiter afgesloten door een kroonsteentje). Het betreft daarmee het veilig ophangen van lampen en het monteren van verlichting zonder dat er kabels hoeven te worden getrokken. De vraag is dan: waar moet ik op letten bij het ophangen van een lamp?

Zorg voor goed materiaal

Een goede kleine schroevendraaier. Een tangetje voor de bedrading. Een trappetje waarmee je eenvoudig boven je macht kunt werken. Zo zijn er tal van ‘materiaaleisen’ die je kunnen helpen bij het ophangen van een lamp. Heb je dat niet in huis en ben je niet bereid daarin te investeren? Vraag dan een elektricien om het voor je te doen. Je hebt die spullen namelijk wel nodig.

Regel een spanningsmeter

Dan hoef je namelijk maar 1 keer te kijken of de stroom eraf is en voorkom je dat je het hele huis plat moet gooien op elektrisch gebied. Dat is, voor het ophangen van een lamp, over het algemeen niet nodig.

Bepaal het type ophanging

Vooraf. En dus niet beginnen en dan tot de conclusie komen dat je nog gipspluggen nodig hebt of dat de haak die je voor ogen had om de lamp aan op te hangen, dicht gewicht niet aan kan. Zorg er dus voor dat je je goed voorbereid en in je eigen woonkamer de situatie weet in te schatten.