elekStroom besparen is makkelijker dan je misschien denkt. We willen allemaal wel een lagere energienota, maar hoe doe je dat eigenlijk? We geven enkele tips die het eenvoudiger maken om de energiekosten te drukken.

Er staan meer apparaten aan dan je denkt

Apparaten gebruiken stroom als ze op stand by staan, ook al denken veel mensen van niet. Toegegeven, ze gebruiken niet veel stroom, maar het tikt toch wel aan als de televisie de hele dag op stand by staat en enkel ’s avonds een paar uurtjes echt actief wordt. Het is eenvoudig om te besparen als je de apparaten die je niet gebruikt gewoon helemaal uitschakelt.

Oude stroomslurpers kun je vervangen

Oude apparaten gebruiken vaak veel stroom. Vroeger was het helemaal niet zo hip om stroom te besparen en bovendien gaat de techniek razendsnel vooruit. Tegenwoordig zijn er heel zuinige apparaten te koop die daarom vaak een prima investering zijn voor die oude koelkast of vriezer.

Stap over naar een andere leverancier

Eigenlijk is het geen manier om energie te besparen, maar wel degelijk om geld te besparen. Door over te stappen naar een andere leverancier kun je soms tot wel honderden euro’s per jaar besparen zonder dat het je eigenlijk wat kost. Wat de goedkoopste leverancier is hangt sterk af van je specifieke situatie, dus je zult zelf uit moeten zoeken waar je goedkoop uit bent, maar gelukkig zijn daar talloze sites voor te vinden.