Aandachtspunten voor elektra aanleggen in de tuin

elektriciteit aanleggen

Wil je optimaal kunnen genieten van jouw tuin? Dan mag elektra hier natuurlijk niet ontbreken. Wil je in de zomermaanden bijvoorbeeld televisie kunnen kijken onder jouw veranda? Dan moet er natuurlijk wel een stroompunt aanwezig zijn. Ook voor tuinverlichting is elektra in de tuin noodzakelijk. En zo zijn er nog wel talloze redenen te bedenken om stroom aan te leggen in jouw tuin. Helaas denken veel mensen hier te makkelijk over. Hierdoor ontstaan er geregeld problemen, zoals kortsluiting. Wil je elektra aanleggen in de tuin? Wij geven je hier een aantal aandachtspunten.

Graaf de grondkabel op de juiste diepte

Om elektra in jouw tuin te kunnen gebruiken, moet je eerst een grondkabel aanleggen. Deze loopt vanuit een centrale kabeldoos die je op de buitenmuur van jouw woning bevestigt. Gelukt? Dan is het vervolgens een kwestie van de grondkabel leggen. Hierbij moet je rekening houden met een minimale diept van 50 centimeter. Waarom? Vanwege de veiligheid. Water krijgt zo niet of nauwelijks toegang tot de kabel. Bovendien loop je niet het risico de kabel te beschadigen met graafwerkzaamheden of iets dergelijks. Vervolgens kun je de grondkabel aansluiten op de buitenverlichting of op de wandcontactdozen onder jouw veranda.

 

Zorg voor een waterdichte aansluiting

Elektra aanleggen in de tuin brengt een aantal risico’s met zich mee. Zo ligt het gevaar van kortsluiting bijvoorbeeld altijd op de loer. Elektra in de tuin kan namelijk in aanraking komen met vocht en water. Daarom moet je altijd zorgen voor een waterdichte aansluiting. Kies bijvoorbeeld voor stopcontacten met een klepje. Op deze manier kan vocht niet doordringen tot deze elektrische aansluiting. Heb je zelf geen ervaring met elektra aanleggen in de tuin? Dan raden we je niet aan hier zelf mee aan de slag te gaan. In dat geval is het namelijk aannemelijk dat er vroeg of laat problemen ontstaan. Wil je er zeker van zijn dat elektra in jouw tuin werkt en veilig is aangesloten? Doe dan een beroep op een elektricien.