ClickCease

Wat te doen bij doorgeslagen stoppen? (Incl. Stappenplan)

Doorgeslagen stoppen
Nieuws

Wanneer de stroomvoorziening in ruimtes van uw woning niet meer werkt, is er mogelijk sprake van doorgeslagen stoppen. Verschillende oorzaken kunnen de doorgeslagen stop veroorzaakt hebben. Denk bijvoorbeeld aan kortsluiting in de groep waaraan deze stop gekoppeld zit, of een overbelasting van deze groep. De groep in de meterkast houdt in de gaten of de apparaten die op deze groep zijn aangesloten de juiste hoeveelheid stroom aangevoerd krijgen. Met name in oudere woningen worden de stoppen nog gebruikt.

Doorgeslagen stoppen

Zoals reeds beschreven werd, zijn met name oudere woningen voorzien van een meterkast met losse stoppen. In nieuwbouwwoningen wordt altijd voor een automaat gekozen. Datzelfde geldt voor woningen die in de afgelopen jaren gerenoveerd zijn. Groot voordeel van een automaat ten opzichte van een stoppenkast met losse stoppen is het feit dat het bij een automaat voldoende is om de schakelaar om te zetten. Bij een groepenkast met losse stoppen, moet de stop uit de groep gedraaid en vervangen worden.

Op het moment dat de stop doorslaat, dan betekent dit dat een klein draadje in de stop gesmolten is. Vaak is dit het gevolg van een te grote hoeveelheid stroom die door de groep loopt.

Oorzaken van doorgeslagen stoppen

Verschillende oorzaken kunnen de doorgeslagen stoppen veroorzaakt hebben. Denk bijvoorbeeld aan een defect apparaat, waarbinnen zich een kortsluiting heeft voorgedaan. Ook kunnen twee elektriciteitskabels met elkaar versmolten zijn. Zeker in dit laatste geval is het achterhalen van de oorzaak van de doorgeslagen stoppen ingewikkeld. Schakel een installateur in, om u te laten helpen bij het opsporen van de bron van een doorgeslagen stop in de meterkast.

Soms is er geen duidelijke reden aan te wijzen voor een doorgeslagen stop. Het vervangen hiervan kan voldoende blijken te zijn om het probleem met de stroomvoorziening in huis te herstellen.

Wat moet ik doen bij doorgeslagen stoppen?

Onderstaand stappenplan vertelt u wat u kunt doen, wanneer u te maken heeft met doorgeslagen stoppen in huis.

Stap 1:

  • Trek de stekkers van de elektrische apparaten die op de groep met de gesprongen stop zijn aangesloten uit het stopcontact.

Stap 2:

  • Vervang de gesprongen stop, door deze uit de groep in de meterkast te draaien. U kunt een nieuwe stop in de groep draaien.

Stap 3:

  • Activeer de stroomvoorziening voor de groep en wacht enkele minuten. Wanneer de stroom actief blijft, bevindt de oorzaak van de doorgeslagen stop zich in een van uw elektrische apparaten.

Stap 4:

  • Steek de stekker van deze apparaten stuk voor stuk in het stopcontact en schakel deze in. Kijk goed of de stroomvoorziening blijft werken.

Stap 5:

  • Heeft u opnieuw te maken met een doorgeslagen stop, nadat u de stekker van een apparaat in het stopcontact heeft gestoken? In dat geval heeft u de bron van het probleem gevonden! Vervang het elektrische apparaat om nieuwe storingen te voorkomen.

Bij een meterkast met automaat kunt u de schakelaar omzetten, nadat u de stekker van de elektrische apparaten uit het stopcontact heeft getrokken. Voer vervolgens dezelfde stappen uit bovenstaand stappenplan uit, om te achterhalen bij welk apparaat de schakelaar opnieuw omspringt in de meterkast.

Hulp bij het oplossen van doorgeslagen stoppen

Lukt het u niet om de oorzaak van de doorgeslagen stoppen te achterhalen? In dat geval doet u er verstandig aan om de hulp van een elektricien in te schakelen. Onze elektricien uit Nijmegen staat voor u klaar, om u van de gewenste hulp te voorzien. De kennis, ervaring en hulpmiddelen die wij tot onze beschikking hebben, komen goed van pas bij het achterhalen van de oorzaak van de doorgeslagen stoppen in uw woning. Zo kunnen we u altijd van een passende oplossing voorzien!

Waarom kiest u voor ons?

Groepen uitbreiding
Elektra aanleggen
Verlichting aanleggen
Elektromonteur algemeen

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button