ClickCease

Energie besparen tips en tricks

Energie besparen
Nieuws

Energie besparen is makkelijker dan u misschien denkt. We willen allemaal wel een lagere energienota, maar hoe doet u dat eigenlijk? We geven enkele tips die het eenvoudiger maken om de energiekosten te drukken. Een van de manieren om energie te besparen, is het vervangen van apparaten die veel stroom verbruiken. Denk bijvoorbeeld aan een apparaat, dat al jaren in uw huis aanwezig is. In de tijd dat u het apparaat kocht was deze mogelijk energiezuinig. Vergelijkt u het apparaat met moderne alternatieven, dan zal al snel blijken dat u goedkoper uit bent met een energiezuiniger model. Het vervangen van het apparaat is een goede eerste stap naar een lager energieverbruik! Ook kunt u overwegen om een deel van de benodigde energie zelf op te wekken. Maak hiervoor gebruik van zonnepanelen op het dak van uw woning. De opgewekte groene stroom wordt van de verbruikte grijze stroom afgetrokken.

Grootverbruikers binnen woningen

Het ene apparaat zal meer energie verbruiken dan het andere. Heeft u een goed beeld van de grootverbruikers binnen uw woning? Voorbeelden van grootverbruikers die we vaak terug zien komen in woningen zijn de elektrische boiler en een airconditioner. Daar waar u niet zonder boiler kan, kunt u de airconditioner zo min mogelijk proberen te gebruiken. Nog beter is het om het apparaat uit huis te verwijderen en over te gaan op het opEnergie besparen natuurlijke wijze ventileren van de woning. Zet de ramen voor- en achterin uw woning tegen elkaar open, om zo tocht te creëren. De wind die door uw huis waait zal de warme lucht mee naar buiten nemen aan het eind van de dag. Zo heeft u de airconditioner niet meer nodig en bespaart u direct op de energiekosten! Wist u dat ook een beertender ontzettend veel energie verbruikt?

Apparaten die veel energie verbruiken

Onderstaande tabel toont een overzicht van apparaten die als grootverbruikers beschouwd kunnen worden. Heeft u een van deze apparaten in huis? Kijk in dat geval eens of u het apparaat kunt vervangen door een zuiniger model.

Apparaat Stroomverbruik
Elektrische boiler (>20 liter) 1.900 kWh / jaar
Tuinvijverpomp (200 Watt) 1.800 kWh / jaar
Tropisch aquarium 1.000 kWh / jaar
Waterbed 750 kWh / jaar
Beertender 500 kWh / jaar
Koelkast/vriezer 380 kWh / jaar
Airconditioner 400 kWh / jaar

Vanzelfsprekend is het bij veel van deze apparaten afhankelijk van de mate waarin u deze gebruikt, hoe hoog het energieverbruik exact zal zijn op jaarbasis. Daarbij heeft ook het energielabel van het apparaat hier een grote invloed op. Het geeft echter wel een beeld van de apparaten die u qua stroomverbruik liever niet in huis heeft. Energie besparen begint bij het verwijderen of vervangen van deze apparaten.

Energie besparen in de verschillende ruimtes in huisenergie besparen

Een gemiddeld huishouden verbruikt op jaarbasis zo’n 2.765 kilowattuur aan elektriciteit, wat neerkomt op een kostenpost van circa 620 euro (gerekend met een tarief van 22,5 cent per kWh) per jaar. Wanneer u opmerkt dat u momenteel boven dit gemiddelde zit, loont het om te kijken naar mogelijkheden waarmee u energie bespaart. Later op deze pagina vindt u, verdeeld over diverse categorieën, een aantal handige tips waarmee energie besparen heel eenvoudig wordt. Energie besparen bekent namelijk niet, dat u de kachel de hele winter uit moeten laten staan! Er zijn verschillende alternatieven. Wat doet u er momenteel al aan, om het energieverbruik in huis te verlagen?

Stap over naar een andere energieleverancier om te besparen

Voordat we inzoomen op mogelijkheden om energie te besparen, een algemene tip: stap over naar een andere energieleverancier. Eigenlijk is het geen tip om energie te besparen, maar wel degelijk om geld te besparen. Door over te stappen naar een andere leverancier kunt u soms tot wel honderden euro’s per jaar besparen zonder dat het u eigenlijk wat kost. Wat de goedkoopste leverancier is hangt sterk af van uw specifieke situatie, dus u zult zelf uit moeten zoeken waar u het goedkoopste uit bent. Op internet vindt u verschillende websites, die het vergelijken van energieleveranciers makkelijker maken.

Er zijn hierbij een aantal factoren om rekening mee te houden:

  • Groene of grijze stroom; sommige energieleveranciers investeren een deel van hun inkomsten in de opwekking van groene stroom. Dit wordt vaak verkocht, alsof u groene stroom geleverd krijgt via het stroomnet. Dat is uiteraard niet zo, daar het stroomnet voor groene stroom niet afwijkt van die van grijze stroom. Door voor een dergelijke energieleverancier te kiezen, draagt u wel bij aan een beter milieu.
  • Regeling voor het terugleveren van groene stroom; wanneer u energie bespaart door te investeren in zonnepanelen, is het belangrijk om te kijken naar de regelingen die de energieleverancier u hiervoor biedt. Kunt u de groene stroom verkopen aan de leverancier? Zo ja, tegen welk tarief? Let wel, dit is alleen belangrijk wanneer u meer stroom opwekt dan dat u verbruikt.
  • Enkele of dubbele meter; wanneer u een dubbele meter in huis heeft, loont het om voor een energieleverancier met een dubbel tarief te kiezen. Zo bespaart u, wanneer u grootverbruikers in de nacht aan laat staan. Denk bijvoorbeeld aan de vaatwasser, de wasmachine en de wasdroger. Bij een enkele meter betaalt u 24 uur per dag hetzelfde tarief voor de verbruikte energie.
  • App van de energieleverancier; steeds meer energieleveranciers werken met een app, waaruit veel informatie kunt halen over uw huidige energieverbruik. Energie besparen begint bij het inventariseren van uw huidige verbruik. Verbruikt u bijvoorbeeld veel stroom in de avonduren? Mogelijk loont het om een nieuwe televisie te kopen. Mocht het stroomverbruik rond etenstijd een piek hebben, dan is een nieuwe elektrische kookplaat wellicht interessant.

Algemene tips om energie te besparen

Onderstaande tips om energie te besparen zijn algemeen en gelden voor uw volledige woning. Ze hebben onder meer te maken met ons gedrag. Door bewuster om te gaan met ons energieverbruik kunnen we vaak direct een grote stap vooruitzetten!

#1: Er staan meer apparaten aan dan u denkt

Apparaten gebruiken stroom als ze op stand-by staan, ook al denken veel mensen van niet. Het feit dat een dergelijke apparaat stroom verbruikt, blijkt al aan het lampje dat vaak blijft branden als het apparaat niet volledig uitgeschakeld wordt. Toegegeven, ze gebruiken niet veel stroom, maar het tikt toch wel aan als de televisie de hele dag op stand-by staat en enkel ’s avonds een paar uurtjes echt actief wordt. Het is eenvoudig om energie te besparen als u de apparaten die u niet gebruikt gewoon helemaal uitschakelt. Dit geldt in het bijzonder voor de vakantieperiode, waarin u mogelijk helemaal niet thuis bent. Door het apparaat uit het stopcontact te halen, gaat u lekstroom tegen. Slim om energie te besparen en om brand in huis tegen te gaan als de bliksem bijvoorbeeld in zou slaan!

Door apparaten volledig uit te schakelen bespaart u jaarlijks al snel 100 euro. De moeite waard!

#2: Oude stroomslurpers kunt u vervangen

Oude apparaten gebruiken vaak veel stroom. Vroeger was het helemaal niet zo hip om energie te besparen en bovendien gaat de techniek razendsnel vooruit. Tegenwoordig zijn er hele zuinige apparaten te koop, die daarom vaak een prima investering zijn om die oude koelkast of vriezer te vervangen. Het vervangen van apparaten is niet alleen interessant om energie te besparen. Ook helpt het u een kortsluiting in deze apparaten te voorkomen. Een kortsluiting kan het gevolg zijn van kabels aan de binnenzijde van de apparatuur, die met elkaar versmelten. Een elektricien moet eraan te pas komen om een kortsluiting te kunnen verhelpen.

#3: laat de oplader niet in het stopcontact zitten

Hoe vaak laat u een oplader in het stopcontact zitten? Vaak wordt gedacht dat een oplader geen energie verbruikt, wanneer hier geen laptop, tablet of mobiele telefoon op aangesloten is. Het tegendeel blijkt echter waar te zijn! Ook wanneer de oplader los op de grond of tafel ligt, verbruikt deze stroom. Zorg er daarom voor dat u niet alleen de telefoon of tablet loshaalt, maar ook de stekker uit het stopcontact trekt. Het helpt u energie te besparen!

#4: investeer in een verbeterde isolatie

Met name oudere woningen hebben vaak een hele beperkte isolatie. Dit betekent dat een onnodig groot deel van de warme lucht in huis uit uw woning stroomt. Warme lucht stijgt op, stroomt langs het plafond naar de randen van uw kamers en zal het hier via bijvoorbeeld kieren rond het kozijn verlaten. Dit is zonde! Er zijn tegenwoordig namelijk diverse mogelijkheden om de isolatie van uw woning te verbeteren. Een goed voorbeeld hiervan is het gebruik van tochtstrips. Niet duur en eenvoudig aan te brengen! Dit levert u een besparing op van al snel 50 euro per jaar.

Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van de bestaande ruiten in uw woning voor een duurzamer en beter isolerend alternatief. HR++-isolatieglas is hierbij de meest interessante optie. Kijk goed naar de U-waarde van de ruiten die u laat plaatsen. Des te lager de U-waarde is, des te beter is de isolerende werking hiervan. Een ruit met een U-waarde van 0,5 (triple glas) is hierdoor veel interessanter dan een ruit met een U-waarde van 5,5 (enkel glas).

Besparen op het verwarmen van uw woning

Zowel de cv-ketel als de boiler verbruiken relatief veel energie. Het loont om die reden, om te kiezen voor een apparaat met energielabel A. Dit is echter niet de enige manier om energie te besparen.

#5: verlaag de temperatuur van de cv-ketel of boiler

Door de cv-ketel of boiler in huis op 60% te zetten, wat vaak overeenkomt met een temperatuur van circa 60 graden, bespaart u veel energie. Het gaat hierbij om de temperatuur van het water dat via de leidingen naar de radiatoren in huis loopt. Zoals u eerder op deze pagina las, behoort de elektrische boiler tot de grootverbruikers in woningen. Het verlagen van de instelling van het apparaat maakt dat deze aanzienlijk minder energie nodig heeft om uw woning te verwarmen. Let wel, door deze instelling te verlagen zal het normaliter iets langer duren voordat ruimtes warm zijn. Probeer zelf eens uit, wat voor uw woning een geschikte instelling is. U zou in plaats van 60% ook 70% in kunnen stellen. Zo bespaart u nog steeds energie en is uw woning sneller warm!

#6: optimaliseer het rendement van de cv-ketel

Naast het feit dat u de temperatuur van het water dat uit de cv-ketel stroomt aan kunt passen, is het belangrijk om de cv-ketel regelmatig te onderhouden. Zorg er bijvoorbeeld voor, dat de waterdruk hoog genoeg is. De waterdruk zou standaard tussen de 1.5 en 2.0 bar moeten liggen. Daarbij is het belangrijk om de leidingen regelmatig te ontluchten. In het bijzonder, wanneer u de cv-ketel onlangs bijgevuld heeft. Lucht is een slechte geleider, waardoor uw cv-ketel onnodig veel energie verbruikt voor het verwarmen van uw woning.

#7: zet de verwarmingspomp in de stand “nadraaien”

Door de verwarmingspomp van uw cv-ketel in de stand “nadraaien” te zetten, verbruikt deze alleen energie op de momenten dat dit nodig is om uw woning warm te houden. Bij andere standen draait de verwarmingspomp voortdurend. Dat is niet noodzakelijk en zorgt voor een onnodig hoog energieverbruik.

Besparen op de energie van verlichting binnen uw woning

Naast de reeds beschreven algemene tips, loont het om nog eens naar uw verlichting te kijken. Mogelijk heeft u iets aan onderstaande tips, waarmee u het energieverbruik als gevolg van de verlichting in uw woning kunt verlagen.

#8: zet de verlichting uit in kamers die u niet gebruikt

Bij veel huishoudens staat de lamp in de gang, hal of op de overloop aan in de avonduren. Het voorkomt bijvoorbeeld dat u struikelt over de schoenen in de gang. Toch is het verstandiger om de verlichting uit te schakelen op het moment dat u de gang of overloop verlaat. Door de lampen aan te laten staan verbruikt u onnodig veel energie. Het energieverbruik als gevolg van de ingeschakelde lampen lijkt wellicht minimaal in vergelijking met dat van bijvoorbeeld een boiler. In de praktijk blijkt echter dat het u een fraaie besparing op kan leveren!energie besparen

Laat ook de lamp bij de voor- of achterdeur van uw woning niet onnodig ingeschakeld. Het kan slim zijn om voor deze lamp gebruik te maken van een bewegingssensor. Zodra de sensor iemand in de buurt van uw deur opmerkt, schakelt deze de lamp automatisch in.

#9: kies voor ledverlichting in uw woning

Er zijn nog steeds huishoudens, die binnen hun woning gebruik maken van klassieke lampen of spaarlampen. Hoewel spaarlampen een lager energieverbruik hebben dan de klassieke modellen, is er niets zuiniger dan een led lamp. Ten opzichte van de klassieke gloeilamp verbruikt een spaarlamp circa 75% minder energie. Voor een moderne led lamp geldt dat de energiebesparing maar liefst 85% bedraagt ten opzichte van de gloeilamp. Daarbij gaat een led lamp veel langer mee dan een gloei- of spaarlamp, waarmee de lampen in huis minder snel vervangen hoeven te worden. Gemiddeld genomen gaat een led lamp 50x zo lang mee als een gloeilamp.

De led lampen worden tegenwoordig in talloze soorten en modellen aangeboden. Zo vindt u voor iedere lamp in huis een passende led lamp! Met led lampen houdt u jaarlijks vaak al snel 60 euro over.

Besparen op de koelkast en vriezer

De koelkast en vriezer zijn twee voorbeelden van een onmisbare grootverbruiker. Waar u mogelijk zonder airconditioner kunt, geldt dat niet voor de koelkast! U wilt uw etenswaren vers kunnen houden. Door de apparatuur op de juiste wijze in te stellen en te onderhouden, kunt u het stroomverbruik hiervan terugdringen.

#10: de juiste temperatuur instellen

U vermindert het stroomverbruik van de koelkast, wanneer u deze op 6 graden Celsius instelt. In sommige huishoudens blijkt het apparaat op een veel lagere temperatuur te zijn ingesteld. Dit zorgt voor een onnodig hoog energieverbruik en is ook voor het vers houden van uw groente en fruit niet noodzakelijk. De temperatuur van de vriezer in huis dient u in te stellen op circa -18 graden Celsius. Ook hierbij geldt dat het onnodig is om de temperatuur verder te verlagen.

#11: haal het ijs uit uw vriezer

Wellicht herkent u de ijsvorming, die zich tussen de verschillende bakken van de vriezer voor kan doen. Ook in de bakken ontwikkelt zich mogelijk ijsvorming. Hoewel het bij een vriezer lijkt te horen, is het sterk aan te raden deze ijsvorming regelmatig te verwijderen. De ijsvorming zorgt dat uw vriezer minder efficiënt koelt. Het energieverbruik van het apparaat zal hierdoor toenemen, naarmate zich meer ijs vormt.

Besparen tijdens het douchen en wassen

Veel mensen douchen of badderen dagelijks. De was doen we zeker eens per week! In grotere gezinnen zelfs meerdere keren per week. Er zijn verschillende manieren om energie te besparen tijdens het douchen of het doen van de was.

#12: zorg dat de trommel volledig gevuld is

Heeft u een vlek in uw shirt of broek? In dat geval is het verleidelijk om deze direct in de wasmachine te stoppen. Zo is het shirt al snel weer schoon en kunt u deze de volgende dag opnieuw dragen. Onverstandig, want een lege trommel verbruikt evenveel energie als een volle trommel. Zorg dat de trommel van de wasmachine of wasdroger volledig gevuld is, voordat u het apparaat inschakelt. Bij een vlek in een shirt of broek kunt u deze het beste met de hand wassen en uithangen op een droogrek.

#13: probeer de was buiten te laten drogen

Energie besparen door de wasdroger wat minder vaak te gebruiken is niet alleen goed voor uw portemonnee. Ook uw kleding blijft langer mooi, wanneer u dit niet in de wasdroger stopt. Daar komt bij, dat uw kleding doorgaans frisser ruikt als u dit buiten heeft laten drogen. Zeker in de zomerperiode is de natte was vaak al snel droog! Handdoeken en bijvoorbeeld ondergoed zou u wel in de wasdroger kunnen laten drogen. Het gebruik van deze tip levert al snel een besparing op van circa 25 euro.

#14: neem een douche in plaats van het bad

Veel mensen genieten van een warm bad aan het eind van de dag. Energie besparen doet u echter door wat vaker de douche te nemen! Een douche is doorgaans twee keer zo zuinig als een bad. Mocht u toch voor het bad kiezen, dan kunt u het water hergebruiken. Laat uw kinderen bijvoorbeeld na elkaar badderen, of zet ze in hetzelfde bad! Op deze manier bespaart u niet alleen op uw energieverbruik. Ook verbruikt u minder water. Kort douchen levert u een besparing op circa 25 euro per jaar.

#15: gebruik een waterbesparende douchekop

Vaak worden nieuwbouw- en huurwoningen standaard van een waterbesparende douchekop voorzien. Het gebruik hiervan voorkomt dat u onnodig veel water en daarmee energie verbruikt tijdens het douchen. Het water zal immers ook opgewarmd moeten worden door de elektrische boiler. Zoals eerder al beschreven werd, is dit een absolute grootverbruiker in huis.

Potentiële besparing bij gebruik van onze tips

Zoals u bij een aantal van de reeds beschreven tips zag, kunnen deze u een fraaie besparing opleveren op jaarbasis. Deze besparing loopt al snel op tot enkele tientallen euro’s. Gecombineerd bespaart u op deze wijze mogelijk honderd euro of meer! Onderstaand wordt een aantal rekensommen uitgewerkt, welke u laten zien wat de implementatie van een aantal relatief simpele verbeteringen u op kan leveren. Houd er rekening mee, dat u deze besparing in de eerste jaren voornamelijk gebruikt om de investering terug te verdienen. Zodra u de investering terugverdiend heeft, maakt u enkel nog winst! Daarbij draagt u bij aan een beter milieu.

Kostenbesparing bij het vervangen van oude apparatuur

Eerder las u al, dat het verstandig is om oude huishoudelijke apparaten te vervangen. De apparaten verbruiken vaak onnodig veel energie en zijn daarbij kwetsbaar voor storingen. Denk aan een kortsluiting, op het moment dat twee kabels aan de binnenzijde van het apparaat met elkaar versmelten. Door oude apparaten, zoals een koelkast en vriezer te vervangen, bespaart u al snel 200 euro op jaarbasis. Houd er hierbij rekening mee, dat het gaat om een koelkast en vriezer met energielabel A, A+ of zelfs A++.Energie besparen

Tip: kijk in de productomschrijving van verschillende koelkasten en vriezers wat het gemiddelde verbruik in kWh per jaar is. Het maakt het makkelijker om de verschillende apparaten met elkaar te vergelijken. Bekijk ook de voorschriften voor het instellen van de temperatuur nog eens!

Naast het vervangen van de koelkast en vriezer, kan ook het vervangen van een oude televisie het overwegen waard zijn. Een LCD- of plasma televisie verbruikt relatief veel energie. Verstandiger is de keuze voor een led televisiescherm. Daarbij zit er een verschil in het verbruik van energie per formaat. Met een nieuwe led televisie houdt u al snel 20 euro per jaar over.

Een combinatie van beide opties levert u op:

Energiebesparende maatregel

Besparing

Oude koelkast en vriezer vervangen € 200,- / jaar
Nieuwe led televisie aanschaffen € 20,- / jaar
TOTAAL € 220,- / jaar

Besparen op het wassen en douchen

Bij het stuk over wassen en douchen, las u dat het u veel geld bespaart als u de natte was buiten laat drogen. Daarbij kunt u de temperatuur van uw wasmachine instellen op 30 graden Celsius, in plaats van op 40 graden Celsius. Beide maatregelen leveren u een energiebesparing van enkele tientallen euro’s per jaar op.

Verlaag niet alleen de temperatuur van de wasmachine, maar ook van de thermostaat. Zet de thermostaat in de avonduren op 15 graden Celsius, in plaats van op 17 of zelfs 18 graden Celsius.

Een combinatie van deze maatregelen levert u op:

Energiebesparende maatregel Besparing
Was buiten laten drogen € 25- / jaar
Wasmachine op 30 graden Celsius instellen € 5,- / jaar
Thermostaat op 15 graden Celsius zetten € 80,- / jaar
Korte douche van 5 i.p.v. 10 minuten € 25,- / jaar
TOTAAL € 135,- / jaar

Andere energiebesparende maatregelen

Onderstaande tabel toont u welke besparing de overige energiebesparende maatregelen in huis u op kunnen leveren op jaarbasis.

Energiebesparende maatregel

Besparing

Gebruik van radiatorfolie op radiatoren € 25,- / jaar
Apparaten volledig uitschakelen € 450,- / jaar
LED verlichting in huis i.p.v. gloeilampen € 60,- / jaar
TOTAAL € 535,- / jaar

Natuurlijk kunt u ook altijd hulp vragen aan onze elektriciens voor meer tips & tricks om energie te besparen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Waarom kiest u voor ons?

Groepen uitbreiding
Elektra aanleggen
Verlichting aanleggen
Elektromonteur algemeen

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button