Aardlekschakelaar testen: Wat is het en hoe werkt het?

Aardlekschakelaar testen

Een meterkast bestaat uit tal van verschillende onderdelen. De aardlekschakelaar, welke ook wel verliesstroomschakelaar of aardwachter genoemd wordt, is een van de belangrijkste voorbeelden hiervan. Met een aardlekschakelaar voorkomt u, dat u een schok krijgt bij het aanraken van apparaten waarbinnen zich een kortsluiting bevindt. In dit artikel vertelt onze elektricien u meer over de aardlekschakelaar en hoe u deze moet testen.

WAT IS EEN AARDLEKSCHAKELAAR?

Op het moment dat er sprake is van lekstroom, wordt de aardlekschakelaar automatisch omgezet. Dit betekent dat de stroomkring in huis onderbroken wordt en elektrische apparaten spanningsloos worden. Houd er rekening mee, dat het onverstandig is om apparaten direct na het omschakelen van de aardlekschakelaar aan te raden. Bij lekstroom is de inkomende hoeveelheid elektriciteit kleiner dan de uitgaande hoeveelheid elektriciteit. Het betekent immers dat er onderweg ergens elektriciteit gelekt is.

FUNCTIE VAN EEN AARDLEKSCHAKELAAR

De aardlekschakelaar meet voortdurend of de hoeveelheid uitgaande en inkomende elektriciteit gelijk is. Een klein verschil zal niet direct worden opgemerkt als lekstroom. Op het moment dat het verschil een bepaalde waarde overschrijdt, valt de stroom uit. Het is onvoldoende om de aardlekschakelaar om te zetten. U zal eerst moeten achterhalen waar de bron van het lek zich bevindt.

AARDLEKSCHAKELAAR TESTEN

Maak gebruik van onderstaand stappenplan om te testen of de aardlekschakelaar in huis naar behoren functioneert. Voor het testen van de aardlekschakelaar hoeft u geen elektricien te zijn. Ook gereedschap is niet noodzakelijk.

Stap 1

Zoek naar de testknop op de aardlekschakelaar in de meterkast. Deze knop wordt vaak aangegeven met een ‘T’ of ‘TEST’.

Stap 2

Druk de knop in en controleer of de achterliggende installatie automatisch uitgeschakeld wordt.

Stap 3

Controleer of de elektrische installaties in huis spanningsloos zijn geworden. Kijk bijvoorbeeld of u uw telefoon of tablet nog op kunt laden.

Stap 4.

Zet de aardlekschakelaar weer om en controleer of de stroomvoorziening in huis werkt.

In dit filmpje kunt u ook zien hoe u die aardlekschakelaar test. Mocht de aardlekschakelaar niet lijken te werken, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk hulp in te schakelen. Onze elektricien kan voor u controleren waar het probleem zich bevindt. Ook voor het herstel van een kortsluiting kunt u op de hulp van onze elektricien in Nijmegen rekenen.